Blogger blogunuza güzel bir tasarım vermek ve özelleştirmek için HTML, JavaScrip ve CSS kodlarını sitenize uygulamanzı gerekir. JavaScript istemci taraflı bir programlama dilidir. Yani HTML ve CSS kodları kullanıcı ile etkileşime imkan vermezken ve sadece web sitenizin görünümü ile ilgiliyken, JavaScript kullanıcı ile etkileşimi sağlamak için kullanılır.
Blogger blog kullananlar için sınırsız JavaScript kodunu siteye uygulama imkanı bulunmaktadır. JavaScript kodlarını ya da dosyalarını nerede ve ne amaçla oluşturduğunuz burada önemli olmaktadır. Bu işlemi gerçekleştirmek için üç farklı yol bulunmaktadır:
- Blog makalelerinizin içine JavaScript kodlarını yerleştirmek
- Temanızın “HTML’yi düzenle” sekmesinden JavaScript kodlarını yerleştirmek
- Widget’lerin içine JavaScript kodlarını yerleştirmek
1.Blog makalelerinizin içine JavaScript kodlarını yerleştirmek
Blogunuzda JavaScript kodlarını uygulayacağınız yer önemlidir. Bazı sitelerden alınan kodların blog temasının html editöründeki <head></head> tagları arasında yerleştirilmesi yönündeki bazı yanlış yönlendirmeler, blogger tarafından bu script kaynakların engellenmesi (blocking) sonucunu doğurur. Tüm JavaScript kodlarının buraya eklenmesi gerekmez. Bu durum sitenizin geç yüklenmesine ve arama motorlarında sıralamanızın etkilemesine yol açar. JavaScript kodlarının en doğru yerleştirileceği yer, sitenizin statik yada statik olmayan yapısına göre değişmektedir. Eğer siteniz statik ise ve sitenizin anasayfası gibi herhangi bir sayfasında kalıcı olarak bir yayını yayınlamak istiyorsanız, o zaman blog temanızın “HTML’yi düzenleme” ekranında kodları yerleştirmeniz gerekmektedir. Şayet JavaScript kodları bir makalenize/yayınınıza ilişkin ise yapmanız gereken, buna ilişkin JavaScript kodunu yayınınızın (post) içine HTML sekmesine doğrudan yerleştirmektir. Bloggerda yeni kayıt sekmesinde makalelerinizi oluşturuken ekranında html sekmesinin içine JavaScript kodlarını yerleştirebilirsiniz. Makaleleriniz için elbette sadece buradan yapmak durumunda değilsiniz, Temanızın HTML düzenle sekmesinde tema kodlarının içerisine JavaScript kodlarını yerleştirebilirsiniz.
2.Temanızın HTML’yi düzenle sekmesinden JavaScript kodlarını yerleştirmek
Makaleleriniz için yukarıda anlatılan “yeni kayıt” sekmesindeki “html” ekranında JavaScript kodlarını yerleştirme yönteminin yanında bir diğer yöntem temanızın "HTML’yi düzenle" sekmesinden yerleştirme işlemi gerçekleştirmektir.
Bunun için JavaScript kodlarını </head> kapatma tagının üzerine yerleştirmeniz gerekmektedir.
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<!-- Makaleleriniz için JavaScript kodlarını buraya yapıştırın -->
</b:if>
|
Blogger’ın şartlı tagları olan <b:if> </b:if> tagları arasına yerleştirdiğiniz JavaScript kodları, sadece makalenizde ilgili kodları çalıştıracak, Ansayfa ve diğer sayfalarda yayınlanmamış olacak ve böylelikle siteniz yüklenirken hız kazanmış olacaktır. Bu şekilde hangi yayınınızda bir JavaScript kodunu çalıştırmak istiyorsanız yukarıdaki şartlı blogger taglarının içerisine kodlarınızı yerleştirebilirsiniz.
Statik sayfalar için JavaScript kodlarını yerleştirme
Statik sayfalar için temanızın “HTML’i düzenle” sekmesinde JavaScript kodlarını </head> kapatma tagının üzerine yerleştirmeniz gerekmektedir.
<b:if cond='data:blog.pageType == "static_page"'>
<!-- Statik sayfa için JavaScript kodlarını buraya yapıştırın -->
</b:if>
|
Anasayfaya JavaScript kodu yerleştirme
Anasayfa için temanızın “HTML’i düzenle” sekmesinde JavaScript kodlarını </head> kapatma tagının üzerine yerleştirmeniz gerekmektedir.
<b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>
<!-- Anasayfa için JavaScript kodlarını buraya yapıştırın -->
</b:if>
|
404 hata sayfası için JavaScript kodu yerleştirme
Hata sayfaları için temanızın “HTML’i düzenle” sekmesinde JavaScript kodlarını </head> kapatma tagının üzerine yerleştirmeniz gerekmektedir.
<b:if cond='data:blog.pageType == "error_page"'>
<!-- Hata sayfası için JavaScript kodlarını buraya yapıştırın -->
</b:if>
|
Etiketler JavaScript kodu yerleştirme
Etiketler için temanızın “HTML’i düzenle” sekmesinde JavaScript kodlarını </head> kapatma tagının üzerine yerleştirmeniz gerekmektedir.
<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
<b:if cond='data:blog.searchLabel'>
<!-- Etiketler sayfası için JavaScript kodlarını buraya yapıştırın -->
</b:if>
</b:if>
|
3.Widgetlerin içine JavaScript kodlarını yerleştirmek
Blogger temanızın HTML kodlarına dokunmadan yapacağımız bu işlem bizlere oldukça kolaylık sağlayacaktır. Blogumuzun “yerleşim” ekranında yer alan “gadget ekle” sekmesinden “html/JavaScript” düğmesine tıkladıkdan sonra açılan kutunun içine JavaScript kodlarımızı yerleştirebiliriz. Gadget’ımız sayfmızda nerdeyse, kodlarımız da orada çalışacaktır.
Güzel Anlatmışsınız Hocam Teşekkürler
YanıtlaSileyw
YanıtlaSil