Web sitesi ile blog terimleri, web dünyasında çoğunlukla birbirinin yerine kullanılmakta, karıştırılmakta ve aralarındaki farklar sıklıkla gündeme gelmektedir. En basit olarak bu iki kavram arasındaki ilişkiyi şu şekilde özetlemek mümkündür: Blog, bir web sitesi türüdür.
Blog ifadesi “Web” ve “Login” kelimelerin kaynaşmasından oluşmuştur. Web’te login olmak, bulunmak anlamında kullanılmaktadır. Websitesi kavramı geniş bir kavramdır ve web üzerinde bulunan site anlamına gelmektedir. Blog kavramı ise bir websitesi aracılığıyla web ortamında bulunmak (log in olmak) demektir. En temel ve ayrıştırıcı fark ise, websitelerinin genellikle statik bir yapıya sahip iken, blogların daha dinamik bir yapıda olmalarıdır. Bu anlamda haber siteleri, içeriği statik olmayan ve sık sık değişen tüm siteler blog site kapsamına girmektedir. Diğer taraftan içeriği sık değişmeyen kurumsal bir site, statik yapısından ötürü klasik websitesidir. Websiteleri, blog da dahil olmak her türden siteler için kullanılan genel bir terimdir. Sosyal medya siteleri, forumlar, e-ticaret sitelerinin hepsi için website terimi kullanılmaktadır. Ancak bunlar için blog kavramı kullanılmaz. Her ne kadar forumlar ve sosyal medya statik bir yapıya sahip olmasa da, buralardaki içerikler genel niteliğe sahip olduğu için blog kavramı kapsamına girmemektedir. Çünkü bloglar daha özel bir yapıya sahiptir.
Aşağıda teknik bakımdan blog ile websiteleri arasındaki farkları sıralamaya çalışacağım:
①Bloglarda kullanılan dil ve işlenen konu websitelerine göre daha kişiseldir.
②Şu anda okuduğunuz yazıda olduğu gibi her blogda post (makale) için bir sayfa, bir url vardır. Blogların anasayfasında en son yayınlanan makaleler bir seri halinde ard arda yer alır. Web sitelerinde bundan farklı olarak statik bir yapıdadır.
③Blog ile website arasındaki en temel farklardan biri, içeriğin yenilenme süresi ile ilgilidir. Bloglar, websitelerine göre daha sık yenilenirler. Websitelerinde ana içerik sık değiştirilmez.
④Bloglar daha çok özel bir alana yoğunlaştıklarından, ilgilileri arasında popüler olmaktadır. Önemli bloglar, takipçileri tarafından sık kullanılanlanlara eklenmekte veya arama motorlarından ve adres çubuğundan doğrudan aranmaktadırlar.
⑤Bloglarda bilgiye ulaşmak için belli soru kalıpları kullanılır. İngilizce’de “how to”, türkçede “nasıl” soru kalıpları teknik bilgiye ulaşmak için kullanılan kalıplardır.
⑥Arama motorları blogları gün içinde taramaktadır. Arama motorları, blogların günlük güncellemelerini takip etmek için blogları gün içerisinde taramaktadır. Bu da blogların arama motorlarında arandığında kullanıcılara en yeni güncellemelerini takipçilerine sunmaktadır.
⑦Blogların ortaya çıkmasındaki temel anlayışlardan biri de, kullanıcılar ile etkileşim içinde olmaktır. Bir blogda kullanıcı ile etkileşim sağlanması için, kullanıcının yazılara yorum yapabilmesi, soru sorabilmesi, ve yazardan yanıt alabilmesi gerekmektedir.
⑧Bloglarda kullanıcılara yeniliklerden haber vermek için abonelik sistemi kurulabilmektedir.
⑨Bloglarda yayınlar, kategori ve etiketler ile gruplandırılarak kullanıcıların kolay erişim sağlaması hedeflenir
⑩Bloglarda yayınlar sayfada ters-kronolojik sırada (en yeni en üstte, en eski en altta) olacak şekilde sıralanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder