Bir bloga sahip olmak güzel bir şey.
Duygu ve düşüncelerimizi, herhangi bir konuda ilgi alanımıza giren bir şeyi paylaşabiliyor, boş vakitlerimizde blogla eğlenceli bir zaman geçirebiliyoruz. Üstelik bloglardan para da kazanılabilir. Tabi hedef para kazanmaksa bloga çok zaman harcamak ve onu özelleştirmek gerekecektir.
Blog oluşturmak için Blogger (Blogspot) dışında pek çok platformu var. Blogger’a alternatif olarak Wordpress platformunu tercih edebilirz. Wordpress platformu, bloggerlara gelişmiş pekçok özellik sunmasıyla bloggerlar tarafından en çok tercih edilen platform konumunda. Blogger mı tercih edilmeli yoksa Wordpores mi tercih edilmeli bir başka yazının konusu. Biz bu yazıda Blogger’da blog açmak nasıldır onu inceleyeceğiz.
Blogger, kullanıcılarına hızlı ve kolay bir şekilde, ücretsiz bloglar oluşturma imkanı veren bir platform. Blogger’ı kullanırken bir barındırma (hosting) ücreti ödemeniz gerekmez, bu hizmet Blogger/blogspot tarafından kullanıcıları için zaten sağlanıyor.
Blogger blog siteni oluşturmak için Blogspot.com’a gidip Google hesabınızla siteye giriş yapın. Eğer Google hesabınız yoksa ücretsiz olarak bir Google hesabı oluşturmalısınız. Blogspot’a giriş yaptıktan sonra Blogger yönetim panelinde “yeni bir blog ” a tıkladıktan sonra ücretsiz blogunuzu oluşturabilirsiniz. Blog oluştururken dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, bu platformların sunduğu alan adı kullanmak yerine kendi özel alan adını satın alıp onu kullanmak. Blogunuza bir ad verip “blogspot.com” uzantılı alt alan adını kullanabileceğiniz gibi alan adı (domain) sağlayıcılarından özel bir alan adı alarak alt alan adını kaldırabilirsiniz. İleriki zamanlarda blogunuzu geliştirdiğinizde markalaşma için kendi isminizi alan adı olarak kullanmamanız daha doğru olur. Blogger’ın sunduğu temalardan birini seçip “blog oluştur”a tıklayarak blogunuzu oluşturmuş olursunuz. Artık blogunuz hazır ve temayı istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Blogunuzu oluşturdunuz ancak kullanışlı ve göze hoş gelen bir blog ortaya çıkarmak için biraz değişiklik yapmanız gerekecek. Bu değişiklikler ile ilgili yazılarımıza bakarak ilgi çekici, özelleştirilmiş bir tema oluşturabilirsiniz. Blogunuzu görünür kılmak için kayıtlar sekmesinden bir kaç yayın oluşturun ve sayfalar sekmesinden “anasayfa”, “hakkımda”, “iletişim” gibi yada daha farklı bir sayfa oluşturabilirsiniz. Menu olarak ifade edilen bu sayfaları blogunuzda üstte (başlık) koyabileceğiniz gibi, yan taraflarda (sidebar) ya da altta (footer) konumlandırabilirsiniz. Veya hiç bir yerde menülerinizin görünmesini istemeyebilirsiniz. Bu tamamen sizin blogunuzun nasıl bir tasarımı istediğinize bağlı.
Bloggerda blogunuzda yer vereceğiniz yayınları belli bir kategoride toplamanız gerekir. Bu blogger’ın çalışma prensibidir. Örneğin bir programlama dilleri ile ilgili bir blog oluşturmak istiyorsanız, “kayıtlar” sekmesinde açılan “yeni yayın” butonuna tıklamanız ve buradan oluşturduğunuz yayınlarınıza “etiketler” sekmesinde bir etiket koymalısınız. Belli kategorilere göre girdiğiniz her yayın, bu etikete göre kategorize edilmiş olur, böylelikle sitenizi hem ziyaretçiler hem de SEO açısından optimize etmiş olursunuz.
Blogger temalarını kullanmak zorunda olmadığımızı yukarıda söylemiştim. Pek çok kişi bu temaları sıradan ve sıkıcı buluyor. Ben de aynı fikirdeyim ancak CSS, HTML, JavaScript, Bootstap bilgilerini kullanarak kendimiz de güzel temalar oluşturabiliriz. Böylelikle hazır temaların istemediğimiz özelliklerine bağlı kalmamış oluruz. Ben bu yöntemi daha doğru buluyorum ve sizlere yazılarımda kendi temanızı oluşturmanıza yardımcı olmaya çalışacağım.