Blog, belirli bir konuya odaklanmış bir web sitesi türüdür. Blog ifadesi, yazı konusu olan yayınlar için de kullanıldığı sık görülür. Bloglar popüler kültürün bir özelliği olarak ortaya çıkmıştır ve içerik bakımından blog sahibinin izlerini taşır. Bu bakımdan oldukça özeldir. Diğer taraftan genel konuları da ele alan bir platforma da dönüştürüldüğü görülmektedir. Haber blogları ve bazı ünlü blog siteleri, her alanda yazdıklarından genel nitelik taşır. Blogger ise, genel konularda ve ama daha çok özel bir konuda sürekli olarak yazılarını paylaşan kişidir. Bloggerın paylaşım adresi web siteleridir, sosyal paylaşım sitelerinde yapılan paylaşımlar kişiyi blogger yapmaz.
Bloglarda etkileşim şarttır
Bloglar, kişisel bir bakış açısıyla yazılırlar ve blog dışarının erişimine kapalı tutulabileceği gibi açık da tutulabilir. Dışa açık bloglarda amaç, okuyucuyla iletişim kurmak ve okuyucuların birbiriyle etkileşim içinde oldukları bir ortam oluşturmaktır. Bu bakış açısından hareketle bir blogda okuyucuların etkileşim içinde olabilmesi için yorum yazabilmesi olanaklı olmalıdır. Blogda yorum ve iletişim olanakları yoksa bloglamanın ilkelerine aykırılık söz konusu olur ve blog, temelden sakat demektir. Bir blog yazısında okuyucuların yazdıkları yoruma blog sahibi duyarsız kalmışsa bloglama amacının farkındalığında bir sıkıntı vardır demektir. Okuyucu açısından da aynı durum söz konusudur. Okuyucu blogların değerini ve iyi bir şekilde yararlanmasını bilmesi gerekir. Özel ve teknik bir konuda bir blogdan yararlanılıyorsa ve direkt yorumda bulunma imkanı varsa bu davranıştan geri durulmamalıdır. Tabiki her blog yazısına yorumda bulunulmaz ancak bir blog yazısının niteliğine bağlı olarak bir problemin işaretine dair yorumlarınız varsa bundan sakınmamalısınız.
Problem çözen blog değerlidir
Probleminizi çözecek ve ihtiyacınızı karşılayacak bloglar, her zaman tercih ve güven sebebi olmaktadır. Bir bloga sahipseniz, dikkat etmeniz gereken en önemli konu, okuyucu ya da takipçilerinize güven vermenizdir. Güven vermek, tercih edilmenin sebebidir, tercih edilmek için ise bir problemi çözmek, bir ihtiyacı karşılamak gibi pek çok şeye cevap vermek gerekir. Daha öz bir ifadeyle değer yaratmak gerekmektedir. Blogunuzda yüzeysellik söz konusuysa takdir edersiniz ki okuyucu için bir anlam ifade etmeyecektir.
Mükemmel yazı değil sizin yazınız
Burada iyi bir yazar olmaktan kastetmiyorum. Blog yazarlığında iyi bir yazar olmak gerekmez. Sizin tarzınızı yansıtan yazılar okuyucu tarafından okunmaya değer görülür.Kastettiğim şey içerik olarak bir değer yaratmanızdır. Yazma tarzınızda oldukça kişisel bir yaklaşım seçebilir ve konuşma şeklinde geçen bir yazı tarzı benimseyebilirsiniz. Bu oldukça yaygın bir ve tutulan bir yaklaşımdır.
Uzman değil kendiniz olun
Blogda yazılan konu hakkında bir uzman olmanız da gerekmez ancak konuyla ilgili olmanız ve konuyu araştırmanız gereklidir. Örnek vermek gerekirse bilgisayar bilimleri ve yazılım konusunu işleyen bir bloga sahipsiniz farzedelim. Okuyucularınız sizden bir kitap yazarından istediği bilgileri değil, sadece örneğin bir programlama dilinde karşılaştığınız bir problemi nasıl çözdüğünüz, nasıl bir deneyime sahip olduğunuzu öğrenmek istemektedirler.
İlgi alanınızı az tutun
Blogunuzda her konuyu ele alabilir, her alanda yazılar yazabilirsiniz. Ancak burada biraz dikkatli olmanızı öneririm. Yazmak istediğiniz alan sayısı ve bu alanlarla ilgili yazı sayısı arttıkça dikkatinizin dağılma ve isteğinizin azalması riski ile karşı karşıya kalırsınız. Alan sayısını az tutmakta fayda var.
Başarı için “tutku”
Kendi hikayenizi, duygu-düşüncelerinizi, deneyimlerinizi, anılarınızı ve mesleğinizi paylaşmak…
Sahip olduğunuz niteliklerinize ve bilginize dayanarak para kazanmak…
Sizinle aynı dili konuşan, aynı duyguya sahip, aynı mesleği yapan insanlarla tanışmak, karşılıklı alışverişte bulunmak…
Özetle blog yazma isteğinin ve blogger tanımının arkasındaki gerçekler: paylaşmak, kazanmak, sosyalleşmek.
Peki ya başarmak… Başarmak için istek tek başına yeterli mi.
Blogda başarılı olmak için süreklilik ve çaba olmazsa olmaz.
Blogda başarılı olmanın tek bir kelimeyle tanımını yapacak olursak: tutku.