8 Ağustos 2017 Salı

BLOGGER'A GİRİŞ VE BLOGGER'IN ÖZELLİKLERİ


Blogger, blog ya da websitenizi barındırma ve özel bir alan adıyla kullanmanızı sağlayan bir Google hizmetidir. Blogger’da blogunuzu kendiniz yönetebileceğiniz gibi çoklu yönetici atayarak kullanabilirsiniz.


Blogger’ın özellikleri


Blogger, bazı kısıtlamaları olsa da pek çok özelliğe sahiptir. Bu özellikleri tasarım yeteneğinizle birleştirerek ortaya eşsiz, sadece size özel bir blog sitesi yada farklı amaçlara hizmet eden bir websitesi oluşturabilirsiniz. Bu özelliklerinden bazılarını aşağıda başlıklar altında inceleyelim.


Alan adı ekleyebilirsiniz

Varsayılan olarak blogunuzun alan adı (url), “blogspot.com” alt alan adına bağlı olarak oluşturulur. Örnek  olarak “webveblog.blogspot.com”. Bir alan adı sağlayıcısından düşük bir ücretle alan adı satın alabilir ve blogunuza bu alan adını ekleyerek “blogspot.com” uzantısını kaldırabilirsiniz. Örnek olarak “webveblog.com”. Özel alan adı ekleyip eklememek sizin elinizde. Kaldırmanız durumunda alt alan adı ile yapılan girişler sizin özel alan adınıza yönlendirilir.


Barındırma hizmeti satın almanıza gerek yok

Blogger üzerindeki bloglar, Google tarafından barındırıldığından, bir barındırma hizmet sağlayıcısından barındırma hizmeti (hosting) satın almanıza gerek bulunmamaktadır.


Özel bir Tema indirebilirsiniz

İnternette binlerce hazır tema bulunmaktadır. Bunlardan birini indirip kendinize göre özelleştirebilirsiniz.


Temanızı kendiniz yapabilirsiniz

İnternette ücretli/ücretsiz temalar sizin beklentilerinizi karşılamıyorsa yada yüksek ücretler vermek istemiyorsanız, temanızı kendiniz de yapabilirsiniz. HTML, JavaScript ve CSS hatta Bootsrap bilgisiyle mükkemmel bir site ortaya çıkarabilirsiniz. Öyleki tasarımınıza güveniyorsanız bu temaları internette satabilirsiniz.


Mobil uyumlu blog siteleri

Blogger sağladığı temaları kullanıyorsanız, blogunuzun mobil görünümünü aktif edebilir ya da isterseniz mobil görünümünü seçmeyip klasik görünümünü mobilde görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Kendi temanızı yaparken de mobil uyumlu (responsive site) yapıp yapmamak size bağlı.


Çoklu kullanıcı ekleme

Blogunuza yönetici ya da yazar olarak 100’e kadar kullanıcı atayabilirsiniz.

Blogunuzdan para kazanın

Google AdSense hesabını blogunuza direkt olarak bağlayabilir ve sitenizde yer verdiğiniz reklamlar sayesinde blogunuzdan para kazanabilirsiniz.


Blogger'ın sınırlamaları


Blogger’ın elbette bazı kısıtlamaları da bulunmaktadır. Ancak bu kısıtlamalar çok da büyük sorunlar oluşturan türden değil.

  • Blog sayısı: Bir hesaba en fazla 100 blog - çok da büyük bir kısıtlamaymış :)

  • Blog tanımı: En fazla 500 karakter

  • Etiket sayısı: Her blog için 500 kadar birbirinden farklı etiket kullanılabilir ancak yayın başına birbirinden farklı 20 etiket.(En fazla 200 karakter kullanılabilir)

  • Günlük yayın (post) sayısı: Günlük olarak en fazla 50 yayın

  • Yüklenebilen dosyalar: Blogger’da blogunuza her türden dosyayı yükleme şansına sahip değilsiniz. JPG, GIF, PNG uzantılı resim dosyaları ve video dosyalarını yükleyebilirsiniz. MP3, ZİP, PSD gibi dosyaların yüklenmesine izin verilmemiştir.

  • Yazar yada yönetici: En fazla 100 kişi

  • Hesabınızın askıya alınması: En büyük sınırlama hesabınızın askıya alınması. Blogger kullanım şartlarını ihlal etmeniz durumunda herhangi bir bildirimde bulunmaksızın hesabınızı askıya alabilir. İhlalin tekrar etmesi tüm Google hesabınızın askıya alınmasına kadar gidebilir.