23 Ağustos 2017 Çarşamba

GOOGLE ANALİZİ SİTEYE EKLEME


Bir websiteniz varsa, sitenize kimlerin girdiğini, neleri okuduğunu, sitenizde ne kadar zaman harcadıklarını, en çok nelerin ilgilerini çektiğini, hangi anahtar kelimelerle sitenize geldiklerini bilmek istersiniz. Google, bu ve bundan daha fazla bilgiyi bizlere ücretsiz olarak sunuyor. Yapmanız gereken Google Analystics sitesinde bir hesap açıp burda sizlere verilen iki kod parçasını sitenize uygulamak. Blogger blogunuz için bu işlemleri nasıl yapacağınızı ayrıntılı şekilde açıklayacağım. Çok hızlı ve pratik bir şekilde Blogger blogunuzu Google Analystics'e bağlayacak ve Google Analystics sitesinde açmış olduğunuz hesapla sitenizi izleyebileceksiniz. Wordpress gibi başka bir platformda blogunuz varsa bu platformlar için izlemeniz gereken benzer işlemleri yerine getirmelisiniz.


1 Bir Google hesabı ve bir Google Analystics hesabı oluşturun

Google Analystics sitesinde bir hesap açmanız gerekir. Bunun için bir google hesabı oluşturmalısınız. Eğer zaten bir Google hesabınız varsa yeni bir Google hesap açmanıza gerek yok. Google Analystics sitesine google hesabınızla giriş yaptıktan sonra ayrıca bir Google Analystics hesabı oluşturmanız gerekir. Bu hesapta sitenizin adını, url’sini, Google’dan yapmasını istediğiniz izlemeleri oluşturmuş oluyorsunuz.


Google Analystics hesabı oluşturmak için şöyle bir ekranla karşılaşacaksınız.




"Kaydolun" butonuna tıkladıktan sonra Google Analystics hesabınızı oluşturmanız için bir hesap oluşturma ekranı açılacaktır.



Yukarıda resimde gördüğünüz hesap oluşturma ekranını dolduruyorsunuz. Bilgilerinizi girdikten sonra “izleme kimliğini edinin” diyerek bir sonraki “Google Analystics Hizmet Şartları Sözleşmesini” kabul etme adımına geçiyorsunuz.







“Kabul ediyorum” butonuna tıkladıktan sonra hesabınızı açmış oluyorsunuz.


2 Blogu Google Analytics'e bağlamak

Hesap açtıktan sonra aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Bu adımda ekranda verilen kodları bloga uygulayarak blogunuzu Google Analytics'e bağlamış olacaksınız.




Şu adımları izlemeniz gerekir:


  • “izleme kimliği” başlığında “UA-105103-2” şeklinde bir şifre, sizlere verilecektir. Bu yazdığım “UA-105103-2” şeklindeki şifre gerçek olmayan bir şifredir. Sizin hesabınıza özel, faklı bir şifre sizlere verilecektir. Aldığınız şifreyi kopyalayıp Blogger>Ayarlar>Diğer>Google Analystics ekranındaki kutucuğa yapıştırın.



  • <script></script> etiketleri ile verilen “Universal Analystic izleme kodu”nu Blogger>Tema>HTML’yi düzenle aşamlarını izledikten sonra HTML kodlarının içinden <head> etiketini bulup hemen altına bu kodu yapıştırıyorsunuz. “Temayı kaydet” tıklayarak blogumuzu Google Analystics’e bağlamış oluyoruz. 



Universal Analystic izleme kodunu <head> etiketinin altına yerleştiriyoruz.


Temayı kaydettikten sonra Blogger'daki işimiz tamamlanmış oluyor. Google Analystic sitesine geri dönüyoruz. Anasayfa, Özelleştirme, Gerçek zamanlı, Kitle, Edinme, Davranış ve Dönüşümler başlıkları altındaki tüm google analizlerine ulaşabilir ve sitenizle ilgili her tür bilgiye google analizleri sayesinde erişebilirsiniz.
Google Analystics her bir hesaba bağlı 50 websitesi için bu hizmeti bizlere sağlıyor. Her site için aynı adımları izleyerek sitenizi Google Analystics üzerinden izleyebiliriz. Google sağladığı analizleri inceleyerek sizlerde bir analiz yapabilir, sitenize ilişkin bir strateji geliştirebilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder