4 Ağustos 2017 Cuma

TABLETİ GRAFİK TABLET OLARAK KULLANMAK

Eğitim videosu çekmek isteyen yada grafik çizim yapmak isteyip de bir grafik tablete sahip olmayan pek çok kişi, nasıl bir program kullanması ve nasıl bir yol izlemesi gerektiği sorunuyla karşılaştıkları çokça görülür. Özellikle eğitim videosu çekip bilgisini paylaşmak isteyen pek çok kişi çözemedikleri bu sorun nedeniyle bildiklerini aktaramıyorlar ve video çekme fikrinden hemen vazgeçiyorlar. Masaüstü grafik çizim programları üzerinde çalışanlar da grafik tablet almak yerine tablet ya da telefonlarını masaüstü bilgisayara bağlayarak çizimlerini daha kolay yapabilme uğraşı içerisindedirler. Mobil uygulamalarda grafik çizim yapan programlar kullanılsa da nitelikli ve profesyonel çizimler için Masaüstü programları kullanmak zorunlu olmaktadır. Masaüstü programda daha rahat çalışabilmek için, grafik tablet kullanmak yada grafik tablet yerine geçebilecek tablet yada telefon kullanmak gerekli olmaktadır.


Tablet ya da telefonlarını grafik tablete dönüştürme yollarını bulabilmek için internette yaptığımız araştırmalarda çok fazla alternatifin olmadığını görüyoruz. En güçlü alternatif mobil cihazınız ile masaüstü cihazınızı birbirine bağlayan, masaüstü bilgisayarınızı mobilden kontrol eden yazılımları yüklemek ve mobil cihazınızı (tablet yada telefon) grafik tablet niyetine kullanabilmek. Ancak bu yöntem de çok fazla çözüm sağlamamaktadır.


Bu amaca yönelik yazılan programlar, işletim sistemlerine göre yazılmıştır ve işletim sisteminiz bu programlara uygun değilse çalışmayabilir. Yöntem kısaca şöyle; kullanacağınız programların mobil sürümü(örneğin android sürümü) bir de masaüstü sürümü (örneğin Windows) sürümü bulunmaktadır. İki sürümü de cihazlarınızda (tablet ve masaüstünde) kurduktan sonra masaüstü bilgisayarınızın İP adresi sizlere veriliyor ve bu adresi mobil programınıza giriyorsunuz ve böylelikle mobilden masaüstünüzü kontrol ediyorsunuz. Bir çizim programında mause ile çizim yapmanın ya da yazı yazmanın büyük zorluklarını aşmış oluyorsunuz. Bu yönetimi kullanmayı sağlayan nitelikli program bulabilmek zor. Benim denediğim iki program istediğim sonucu vermedi. Birinde çizimlerin ekranda görülmesi süresinde korkunç gecikmeler oldu, bir diğerinde ise gecikme pek yoktu ancak programa özel bir kalem kullanmak gerekliydi. Aşağıda linklerini verdiğim programı ben tablet ve bilgisayarımda kurdum ve hız sorunu olmayan başarılı bir program. Ancak sıradan bir kalemle çalışma yapmanız mümkün değil bu programda. En büyük sorunu, Samsung Galaxy note cihazları ile gelen S-Pen kalemi bu programı destekleyen tek dokunmatik kalem olması.


Programı tablet ve bilgisayarınıza kurmak için buradan VirtualTablet (S-Pen) 'nin resmi sitesine başvurabilirsiniz.


Program kullanmak pek bir çözüm sağlamıyor, en azından şu an için. O halde nasıl bir çözüm bulmak gerekir? Bunun yerine tek alternatif grafik tablet kullanmak kalıyor. Grafik tablet fiyatları son yıllarda oldukça uygun seviyelere kadar düşmüş durumda. Fiyatlarının uygunluğuna rağmen kaliteleri de oldukça iyi düzeyde. İnternette uygun fiyatlı, kaliteli grafik tabletlere bakabilirsiniz. Alırken e-ticaret sitelerinde ve forumlarda ürünle ilgili yorumlara bakmayı unutmayın. Yapacağınız işle karşılaştırdığınızda uygun fiyata ve kalitede bir ürün almak kesinlikle masraflı olmayacaktır.