26 Temmuz 2017 Çarşamba

C DİLİNİN TARİHİ


C dilinin ortaya çıkış hikayesi UNİX işletim sistemi ile yakından ilişkilidir.

Unix işletim sisteminin bir kısmı, düşük seviye programlama dili olan assembly dilinde yazıldı. Assembly dilleri belli bilgisayar mimarilerine özeldirler ve onları anlamak ve yazmak zordur.  Assembly dili ile bir bilgisayar programını yazmanın zorluğunu gören Brian Kernighan, Dennis Ritchie ve Ken Thompson -ki bu bilgisayar programı da bilgisayarı yönetecek bir işletim sistemi idi-işleri kolaylaştıracak bir dil geliştirmeye karar verdiler.


Unix geliştiricileri B dilini geliştirip bu dilde sistemi yeniden yazmak istediler. Ancak B dilinin kısıtlı olması sistem gereksinimlerine yeterince cevap verememesi onları yeni bir dil geliştiremeye itti. 1972’de UNİX üzerinde C dilinin geliştirilmesine başlandı. Unix çekirdeğini yazacak kadar güçlü bir dil olan C dili üzerinde geliştiriciler defalarca değişikliğe giderek C dilini taşınabilir yapmaya çalıştılar.

C dilinde ilk kitap



1978’de C programlamaya ilişkin ilk kitap “C Proglama Dili” (The C Programming Language), C geliştiricileri Brian Kernighan ve Dennis Ritchie tarafıdan kaleme alındı. Kitap, C programcıları arasında oldukça popüler oldu.


ANCI C


C dilinin yıllar içinde hızlı bir şekilde büyümesiyle, dilin bir standardını oluşturma zamanı gelmiş bulunuyordu. American National Standards Institute (ANSI) tarafından C’nin ilk standardı 1989’da yayınlandı. C89 adıyla bilinen bu versiyonu C99 ve C11 takip etti. C dilinde yapılan yenilemeleri ifade eden bu versiyonlar, ANCI C olarak adlandırılmıştır.