29 Temmuz 2017 Cumartesi

C DİLİNİN ÖZELLİKLERİ

C dili; genel amaçlı, prosedürel, modüler, statik yazılan, taşınabilir ve hızlı bir dildir. C dilini bu özellikleri, C dilinin ortaya çıkış tarihi itibariyle eski bir dil olmasına rağmen hala yaygın olarak kullanılmasının ardındaki gerçekleri ortaya koymaktadır. Peki nedir bu özellikler neyi ifade etmektedir. Gelin kısaca bir gözatalım.


C dili procedürel (aşamalı) bir dildir

C dili gibi aşamalı özelliğe sahip dillerde işlemler, önceden tanımlanmış komutlar tarafından adım adım gerçekleştirilir. Bir C programında bir görevi gerçekleştirmesi için bir ya da daha fazla aşama (fonksiyon) tanımlanmış olabilir.  Görevleri gerçekleştirmenin tek yolu bu değil ve  tüm programlama dilleri bu şekilde çalışmaz. Farklı paradigmalara sahip programlama dilleri de var elbette. Bu paradigmalardan biri verilen görevleri yerine  getirmek için nesne yaratmaya imkan sağlayan nesne tabanlı programlama paradigmasıdır. Nesne yönelimli diller ile procedürel diller arasında belirli ayrımlar bulunmaktadır.  Bu ayrımlara ilişkin yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

C programları hızlıdır

Phyton ve Java gibi daha yeni diller C’ye göre daha fazla özellik sunmaktadır. Bu ek özelliklerinden ötürü bu dillerin performansı daha düşük olmaktadır. C dilinde programcılara güven söz konusudur ve bilgisayar donanımının manipüle edilmesine olanak tanınmıştır. Bu olanak pek çok yüksek seviye programlama dillerinde yoktur. C dilinin programcılara sağladığı bu imkanlar, programlamaya bu dilden başlamanın gerekçelerini de ortaya koymaktadır.

C programları taşınabilir

“Bir kere yaz, derle her yerde” anlayışı C dilinin başka ortamlara taşınabilme ve çalıştırılabilme felsefesini ortaya koymaktadır. İyi bir şekilde herhangi bir sistemde yazılmış bir C programı, başka bir sistemde derlenebilir. Örnek olarak windows işletim sisteminde yazılan bir C programı Mac OS üzerinde herhangi bir değişikliğe gerek olmaksızın derlenip çalıştırılabilir.

Modüler programlama imkanı verir

C’de yazılan programın kodlarını bölümlere ayırabilir, ileride kullanmak üzere kütüphaneler şeklinde saklayabilirsiniz. Bu yaklaşıma modülarite denmektedir. C’nin kendisi çok az şey yapabilir. C dilinin gücü kütüphanelerinden gelir. Sorunları çözmek ve görevleri yerine getirmek için C dilinde standart kütüphanelerden yararlanılır. Diyelim ki ekranda bir şey göstermek istiyorsunuz, o halde printf() fonksiyonu kullanmayı sağlayan “stdio.h” kütüphanesini eklemeniz gerekmektedir.

C dili, statik yazılmış bir dildir

C dili statik olarak yazılmış bir dildir. Bunun anlamı şudur: Bir değişkenin türü yürütme esnasında değil de derleme esnasında kontrol edilir. Bu durum program geliştirirken hataları bulmada kolaylık sağlar. Öte yandan statik yazılan diller, dinamik yazılan dillerden daha hızlıdır.

C dili, genel amaçlı bir dildir

C dili eski bir dil olmasına rağmen, sistem programlamadan pek çok farklı uygulamaya kadar kullanılan bir dildir. C programlama ile geliştirilen bazı uygulamalar şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Gömülü sistemler
  • işletim sistemi: Windows, Linux, Android, İOS
  • Veritabanları: PostgreSQL, Oracle, MySQL,MS SQL Server
  • Diğer kullanım alanları: Ağ sürücüleri, Derleyiciler