31 Ağustos 2017 Perşembe

Google Drive nedir? Nasıl kullanılır?



Google Drive, dosyaları yükleme ve indirmeye imkan sağlayan bulut tabanlı bir dosya (veri) saklama hizmetidir. Google Drive ile siz ya da başkaları tarafından farklı cihazlardan ve farklı noktalardan dosyalara erişim sağlanabilmektedir. Bir Google hizmeti olan Google Drive güvenlidir. Dosya türü ile ilgili bir kısıtlama söz konusu değildir ve herhangi bir dosya türünü burada saklayabilirsiniz. Burada saklanmış olan tüm veriler şifrelenmektedir. Başkalarının bu verilere erişmesi, değiştirmesi veya düzenlemesi sadece sizin izninizle gerçekleşebilmektedir.


Google Drive’ın bireysel kullanıcıları için ücretsiz olarak ayırdığı depolama alanı 15 GB (Gigabyte) tır. Bireysel Google Drive kullanıcılarının yüklediği dosyaların boyutları 5 Terabyte’ı (TB) aşmaması gerekir. Bu alanın yeterli gelmemesi durumunda daha fazla alanı bir ücret karşılığında almak mümkün olabilmektedir. Aşağıda vereceğim rakamlara  baktığımızda fiyatların oldukça makul olduğunu söyleyebilirim. Buradaki verilerin zaman içerisinde değişebileceğini de söylemeliyim.


  • 100 GB - $ 1.99/ay
  • 1 TB - $ 9.99/ay (en çok tercih edilen)
  • 10 TB - $ 99.99/ay
  • 20 TB - $ 199.99/ay
  • 30 TB - $ 299.99/ay


Bilgisayarınızda diskleri Google Drive’da yedekleme ya da büyük bir fotoğraf ve video kütüphanesi oluşturma gibi bir düşünceniz yoksa 1 TB’dan daha fazla bir alana ihtiyaç duymanız oldukça düşük bir olasılıktır. Bireysel kullanıcı olarak Google’ın ücretsiz sağladığı 15 GB saklama alanı yeterli olmaktadır. Dolayısıyla hesabınızı yükseltip ücret ödemeniz gerekmez.


Ücretsiz 15 GB saklama alanı, tüm Google servisleri için paylaştırılmıştır. Yani her Google servisi için 15 GB saklama alanı verilmemektedir. Google Fotoğraflar, Gmail (Google Mail) gibi diğer Google servislerinin tümünde 15 GB alan kullanımı paylaştırılmıştır. Mesela Gmailinizle çok yoğun bir şekilde fazla alan kaplayan dosyaları ek olarak gönderiyorsanız, 15 GB depolama alanınız çok çabuk doldurmuş olursunuz, bunun yerine Microsoft hizmeti Email hesabınızı kullanabilirsiniz. Bunu yapmak akıllıca olacaktır. Sonuçta gereksiz yere ücret ödemeniz gerekmeyecektir. İhtiyacımız olmadıkça ücretli hizmetleri kullanmamak temel hedefimiz. Yine Google Fotoğraflar’ı kullanırken yüksek kaliteli veya orjinal fotoğraflar yüklemeniz, alanınızın hızlı bir şekilde dolmasına yol açacaktır.


Google Drive, telefon, tablet, diziüstü ve masaüstü bilgisayarınızı bir birine bağlayarak senkron halinde çalışmasını sağlar. Kolaylık ve hız sağlayan bir hizmet olması yönüyle çok tercih edilmektedir. Masaüstü bilgisayarınızda oluşturduğunuz bir dosyayı, telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarınızda erişebilmek için başka bir çaba harcamaya gerek duyulmamaktadır. Birden çok cihaz kullananlar için cihazların senkron halinde çalışmasının önemi oldukça büyük.


Google Drive hesabı nasıl oluşturulur?



Eğer bir Google hesabınız varsa, zaten bir Google Drive hesabına sahipsiniz demektir, ayrıca bir hesap oluşturmanız gerekmemektedir. Bir Google hesabınız yoksa Google Accounts sayfasından bir hesap açabilirsiniz. Bireysel hesap açma yukarıda da değindiğimiz gibi ücretsizdir ancak ticari hesap ya da kurum hesabı açmak ücretlidir. Google hesabı açmış olmakla oluşturmuş olduğunuz dosyaları Drive’a yükleyebilir, saklayabilir, düzenleyebilir ve paylaşabilirsiniz. Bu dosyaları farklı cihazlarınızda görüntüleyebilir ve dilerseniz bu cihazlarınızda dosyaları indirebilirsiniz. Oldukça yararlı ve kullanışlı bir hizmet gerçekten. Bulut teknolojisinin nimetlerin faydalanmak diyebiliriz.


Google Drive’ı üç farklı şekilde kullanabiliriz:


  • Online Google Drive
  • Google Drive Masaüstü programı
  • Google Drive Mobil uygulaması


Google Drive bulut depolama hizmeti alanında tek aktör değil tabiki. En büyük rakibleri Microsoft ve Apple. Apple iCloud, Microsoft OneDrive ile bu alanda hizmet sunmaktalar. Microsoft’un bulut alanında Google ve diğer bulut depolama hizmeti sağlayıcılarının  çok gerisinde kaldığı bir gerçek. 2017 yılı itibariyle daha çok bulut teknolojisine ağırlık vereceklerini duyurdular.

Google Drive nasıl kullanılır?



Google Drive kullanımı oldukça basittir. En beğendiğiniz web tarayıcısını açıp, adres çubuğunda drive.google.com yazarak veya buraya tıklayarak Google Drive’a erişim sağlıyoruz. Eğer Google hesabınız varsa ve bu tarayıcıda Google hesabınızı açmışsanız, doğrudan Google Drive hesabınıza erişiyorsunuz. Ancak bir hesabınız yoksa, bir hesap oluşturmanız yönlendirileceksiniz.


Google Drive oturumunu açtıktan sonra aşağıdaki gibi bir yönetim sayfası ile karşılaşmış olursunuz.



Google Drive yönetim sayfası, tekli kullanıcı için izin verilmiştir. Yönetim sayfasında içeriğinizi arayabilir, içerik ayarlamalarını yapabilir, dosyaları indirme, paylaşma gibi pek çok işlemi yapabilirsiniz.


Şimdi yönetim sayfasında yapabileceğimiz temel bir kaç işlemi inceleyelim:


Arama kutusu içerisine Drive’a yüklediğiniz içeriğinizi yazarak arama yapabilirsiniz


   Google uygulamalar ikonuna tıklayarak Google servislerine ulaşabilirsiniz.


Görünüm ikonuna tıklayarak dosya ve klasörlerin görünümünü değiştirebilirsiniz.


“Yeni” butonuna tıklayarak yeni bir dosya veya klasör oluşturabilir ya da Drive yeni yüklemeler yapabilirsiniz.

 Bilgisayarlar ikonu ile senkronize edilmiş birden fazla bilgisayara erişilebilir.


Yedeklemeler sekmesi ile hesabınıza bağlı uygulamalar için yapılan yedeklemeleri görebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder