30 Ağustos 2017 Çarşamba

HTML versiyonları ve yıllara göre sürümleri



versiyon
yıl
HTML
1991
HTML 2.0
1995
HTML 3.2
1997
HTML 4.01
1998
XHTML
2000
HTML 5
2014


Yukarıdaki tabloda HTML’nin yıllara göre yayınlanmış versiyonları gösterilmektedir.


HTML, ilk çıktığı 1990 yılının sonundan günümüze dek sürekli bir gelişim içerisinde olmuştur. Etkili web sayfalarını oluşturmak, kolay ve güzel görünümlü web sayfaları elde etmek ve mevcut HTML kısıtlarını aşmak için yıllar içinde HTML’nin yeni sürümleri ortaya çıkarıldı.

Berners-Lee tafafından, ilk web tarayıcı olan WorldWideWeb çıkarıldı. Sonra bunun adı değiştirilerek Nexus konuldu. Bu web dünyasında ilk yayınlanan HTML sürümü oldu. İnternetin halka açık bir hizmet olarak sunulması, web’in doğuşu ve gelişimine işaret ediyordu.

1991’de çok kısıtlı web sayfaları oluşturmaya imkan tanıyan HTML 1.0 yayınlandı ama çok kimse bu sürümü kullanamadı. Web sayfası üzerinde paragraf, başlık, liste oluşturma gibi çok basit bir metin oluşturmak dışında pek bir olanak tanımıyordu. HTML 1.0 ilk yayınlandığında sadece 20 elemendan oluşuyordu. Bu elemanlardan bazıları sonraki sürümlerde korunurken bazılarının kullanımından vazgeçildi.

1994 ve 1995 yılları HTML’nin bir standarda kavuşturulması için yapılan çalışmalara sahne oldu. HTML 2.0 sürümünün yayınlanması ile HTML resmi olarak bir standarda kavuşturulmuş oldu.


1997 yılında HTML 3.2 nin yayınlanması ile tarayıcılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması hedeflendi.


1998 yılında bir öneri olarak yayınlanan HTML 4.0 sonunda HTML 4.01 olarak kabul edildi. HTML’nin CSS (Cascading Style Sheets) içeren ilk versiyonu bu versiyondur.
Bu yıllarda Web tarayıcıları arasında süren savaşlarda bazıları yenildi ve çekilmek zorunda kaldı. (NetScape)


2000 yılında HTML ve XML güçlerini birleştirilmesi ile XHTML ortaya çıkarıldı. Amaç daha temiz ve kolay kodların ortaya çıkarılması idi. Web taraycıları arasında bu yıllarda İnternet Explorer (IE) % 96 ile en yaygın taraycıdır.


2002 yılı dağınık-düzensiz kodlamaların eleştirildiği ve tablosuz kodlama fikrinin tartışıldığı yıldı. Tablo ile sayfa tasarımı yerine CSS ile sayfa tasarımı yaklaşımı önem kazandı. Web savaşlarında ciddi bir rakibi olmayan IE halen hakimiyetini sürdüyor bu yıllarda.


2005 yılı, Web dünyasında büyük yenilikler getiren Ajax teknolojisinin keşfedildiği yıl idi.
Ajax teknolojisi dinamik sayfalara imkan veriyordu. Email, gmail, Facebook, Twitter, Wordpress gibi pek çok web uygulaması ajax teknolojisinin ürünü olarak ortaya çıktı. Tarayıcı savaşlarının yeniden başladı bu yıllarda. Mozilla, 2004 yılında yayınladığı Firefox tarayıcısı bu yıldan sonra sürekli bir gelişme gösterek pazardaki varlığını büyüttü.


2008 yılında 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak HTML 5’in bir taslağı yayınlandı. Apple, Mozilla, Opera bu çalışmalarda yer aldı. Google Windows işletim sistemi için Chrome’u yayınladı. Chrome hızlı bir büyüme kattetti ve kısa süre sonraMac OS ile Linux için de bir sürümü yayınlandı.


2010 yılında Steve Jobs’un Apple ürünlerinde Flash teknolojisinin güvenlik ve diğer bazı teknik nedenlerden ötürü artık kullanılamayacağını açıklamasının ardından HTML 5 sürümünün yayınlanması daha da önem kazandı. Bu dönemlerde Firefox ve İE rekabeti iyice kızıştı.


2014 yılında ise HTML 5 yayınlandı. Web teknolojilerinde yeni bir boyuta geçildi. Firefox rekabette geride kaldı. 2016’da İnternet Explorer liderliği Google Chrome'a kaptırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder