17 Ağustos 2017 Perşembe

ZİP DOSYA UZANTISI NEDİR?


Dosya uzantılarının niçin oluşturulduğunu ve ne anlama geldiğini merak etmişsinizdir. İnternette indirmek istediğiniz pek çok program ya da dokümanın .zip uzantılı olduğuna şahit olmaktayız. Bu .zip dosyalarını doküman, resim gibi dosyalardan ayıran özelliği,  içinde farklı tipte verilerin(dosyaların) olmasıdır. Bu dosyaları çalıştırmak için bunlara özel yazılmış bazı programlar kullanılmaktadır. Örneğin bilgisayarınızda önceden var olan veya internetten indirmek istediğiniz bir pdf dokümanını, başka bir programa gerek kalmadan açabilirsiniz, bir resmi indirmek istediğinizde resmin üzerine sağ tıklayıp resmi indir’i seçmekle resmi indirmiş olursunuz ve bir programa gerek kalmadan bu resmi açabilirsiniz. Ancak içinde sıkıştırılmış pek çok dosyanın bulunduğu bir .zip uzantılı dosyayı bir program kullanmadan açmanız mümkün değildir.

.zip dosya formatı içerisindeki dosyalar, zip dosya formatlama özellikleri kullanılarak sıkıştırılır, klasör ve dosyaların arşivlenmesi şeklinde sınıflandırılır. Bu yöntemle klasör ve dosyaların boyutları azaltılmış olur. Kullanıcılar bunları kolay bir şekilde indirebilir ve bilgisayarlarında kullanabilirler. Bir örnek verirsek konu daha iyi anlaşılabilir. E-mail gönderirken bazı ek dosyaları e-mailimize ek olarak göndermek, sıkça yaptığımız birşeydir. Sıkıştırma ve çıkarma (compression and decompression) işlemleri Microsoft Windows, Linux ve Mac platformları tarafından desteklendiğinden zip dosyaları oluşturmak, decompose etmek ve içeriğine ulaşmak mümkün olmaktadır. Bu platformlarda zip kodlama özellikleri kullanılarak zip arşivindeki her dosya ayrı ayrı sıkıştırılır ve bu şekilde dosyaların boyutu önemli ölçüde azaltılmış olur.

Bir .zip dosyasını açan uygulamalar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. WinRAR, Zipeg, 7-Zip ve Corel WinZip 16 Pro bunlardan birkaçıdır. Zip dosyalarını yeniden adlandırma konusunda dikkatli olunmalıdır. Bir dosya uzantısını değiştirmekle bu dosyaların türü değiştirilemez, ancak özel yazılımlar ile bu dosya türleri değiştirilebilir.

Dosya uzantısı ne demektir?

Dosya uzantıları, dosya adlarının sonundaki bir kaç karakterden oluşur. Bir dosyanın ne tür bir dosya olduğunu belirlemek ve işletim sistemlerine bildirmek için kullanılırlar. İşletim sistemlerinin, dosyaları hangi programla açacağı, dosya uzantıları ile belirlenir. Windows, her dosya uzantısı için bir varsayılan program atamıştır ve bu dosyalara iki defa tıkladığımızda otomatik olarak açılacak şekilde programlamıştır. Bu programları bilgisayarınızda bilerek ya da bilmeyerek silerseniz, dosyaları açmaya kalktığınızda hata mesajı alırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder